4. Marges enzo

Kinderkledingwinkel beginnen – 4e stap – geld verdienen voordat je begint

Hier komt je rekentalent aan bod.

De hele markt heeft het over marges – sommige merken kun je inkopen met een marge van 2,2, sommige met een marge van 2,5 of hoger. Maar wat betekent dit?

Inkoop en marges

Als je bijvoorbeeld een jurk inkoopt voor 20 euro, en je kan hem in de winkel verkopen voor 49,95, heb je een basis marge van 2,5. (49,95 gedeeld door 20). Het is NIET zo dat je daarmee ook 30 euro verdient. Van de 50 (voor het gemak, rekent beter dan 49,95)  die je krijgt, moet je namelijk allereerst de BTW afdragen. Dus er gaat eerst een bedrag van 8.70 euro naar de fiscus.

Dan houd je nog 21,30 euro over. Dat bedrag moet je huur betalen, je marketing, en je salaris.

Je kan dus simpel zelf uitrekenen als je bv voor 20.000 euro inkoopt, dan heb je een maximale winkelomzet van 20.000 x 2,5 (als je bij de leverancier uit dit voorbeeld koopt) is 50.000 euro omzet in een seizoen. Daarvan gaat eerst 20K inkoop af, dan de BTW 8.700 euro, en houd je 21.300 euro over. Dit rekenvoorbeeld is te positief, omdat je nooit 100% van je kleding voor de volle prijs zal kunnen verkopen. Er zal altijd minimaal 20% de uitverkoop ingaan, en daar hou je dus veel minder aan over.

Betaal je bv. een huur van 1.500 per maand, gaat hier weer 9.000 euro af voor een seizoen. En houd je 12.300 euro over. Daar moet je dan je verpakkingsmateriaal, evtl personeel, advertenties etc van betalen – én je eigen salaris.

Inkoop en omloopsnelheid

Een andere belangrijke factor is de omloopsnelheid. Hoe lang duurt het gemiddeld voor een kledingstuk voordat het verkocht is. Want je kan een geweldige marge hebben van 2,8 bijvoorbeeld, maar als de kleding maanden blijft hangen en niet verkocht wordt, heb je daar helemaal niets aan. Je gaat pas verdienen als de kleding de winkel uit gaat.

Omloopsnelheid als getal is niet makkelijk te berekenen, daar bestaan verschillende methodes voor. Een afgeleide daarvan is echter wél makkelijker: De doorverkoopcijfers. 

Als je een merk op het oog hebt, vraag eens aan de leverancier wat de gemiddelde doorverkoopcijfers zijn van hun klanten vóór de uitverkoop. Als zij nou zeggen dat dit bv 40% is, weet je dat dus bij alle andere winkels die dit merk voeren,  60% van de kleding niet verkocht is voor de uitverkoop. En daar wordt dus veel minder op verdiend.

Om zelf goed te weten wat er wel en niet verkoopt in je winkel, raden wij dus ook aan om hoe dan ook te investeren in een goed kassasysteem. Dit systeem kan je vertellen hoeveel % van je voorraad al verkocht is, en dat ook per merk. Op basis van die informatie kan je je inkoop in het volgende seizoen bijsturen. Want zeker weten, dat bijsturen nodig blijft.

Betalingskortingen

Veel leveranciers sturen een factuur met daarop een betalingskorting als je binnen 7 dagen betaalt. Bij Zazi Brands is dit 15% – wij houden van snelle betalers! Dit is de eerste winst op je inkoop, want daarmee gaat je marge in een sprong een heel stuk omhoog.

Als je het kan, maak gebruik van die kortingen. Zelfs een korting van 3% is de moeite waard – waar verdien je 3% op je investering in 7 dagen? Juist. Nergens!

Paketten

Bij het inkopen moet je ook letten op wat je MOET kopen van de leverancier.

Sommigen bieden alleen aan in hele paketten (bv 1×92, 2×104, 3×128, 3×140, 2×152) en het is nog maar de vraag of deze maatindeling zo is als jij denkt te gaan verkopen. Anderen bieden een artikel aan, maar dan moet je dat wél in 2 kleuren kopen. Dan kan de marge nog zo leuk zijn, er zit meestal een kleurstelling bij die veel minder is dan de andere. Bedenk dus goed van te voren of je dit wil – anders koop je spullen in waarvan je weet dat je ze niet goed gaat verkopen, en dat kost gewoon geld.

Weer andere leveranciers hebben een minimum order grootte. Hier valt op zich wel wat voor te zeggen (het heeft weinig zin om merk X te gaan voeren in je winkel en daar dan alleen maar 2 broeken en 3 shirts van te hebben – dan voer je geen merk, maar je vult wat gaatjes).

Maar een minimum ordergrootte die bv op 10.000 euro ligt, is echt niet aan te raden als je start.

Je moet wél een keuze maken – beter een paar merken goed presenteren in je winkel dan een heleboel slecht – want je wil dat je winkel een duidelijk gezicht heeft.

Bijbestellen

Vraag ook absoluut of je leverancier voorraad heeft. Dit is namelijk voor jou het makkelijkste snelste geld. Je hebt een klant in de winkel die jurk A in maat B wil hebben – en je hoeft het alleen maar te bestellen en je hebt je geld verdiend. Als de klant weggaat omdat het niet kan, raak je gewoon omzet kwijt (en je krijgt een naam van niet zulke goede service).

Dus vraag daarnaar – en ook of je per stuk mag bijbestellen. Je zal er blij mee zijn in het seizoen. En neem eens een kijkje in een van onze webshops – te vinden via de homepage van zazi-brands, bv www.forlofffelygirls.com. Alles wat je daar ziet is dus op voorraad. Als je klant wordt bij ons maak je voor jezelf een account aan, dat wij dan goedkeuren, en daarmee krijg je de inkoopprijzen van de artikelen te zien. Wij rekenen géén verzendkosten voor bijbestellingen in Nederland!

Extra kengetallen

Volgens de laatste branche informatie verkoopt de gemiddelde kinderkledingwinkel in NL rond de 4.000 Euro per jaar per m2.

Dus als je een pand op het oog hebt van 100 m2, moet je daar als je eenmaal volop draait een omzet mee kunnen realiseren van ca 4 ton op jaarbasis. Dus 2 ton per seizoen, dus ca 80.000 euro inkoop.

Om die 4 ton per jaar te doen, heb je gemiddeld 2,7 FTE (full time werkende personen) nodig. Dus houd daar rekening mee in je begroting – dat je vroeg of laat aan personeel moet gaan denken.

De gemiddelde grootte van de ruim 800 kinderkleding winkels in nederland is 89 m2, en de gemiddelde omzet is 363.000 euro.

Het volgende artikel gaat over de andere voorbereidingen die je nog moet treffen voordat je open kan.