2. De planning

Kinderwinkel starten – Tweede stap – de planning.

Als je eenmaal hebt besloten om je eigen kinderwinkel te starten, komt er een heleboel op je af.
Het helpt heel erg om een ondernemingsplan voor jezelf te gaan maken. Hiervoor zijn veel hulpmiddelen te vinden op internet.
Een van de betere tools is te vinden op de site van Qredits. Maar Google vooral ook zelf, er zijn er een heleboel. Kinderwinkel starten

Acties te ondernemen

  • Ondernemingsplan schrijven. Zoek online een format dat je aanstaat, en ga er gewoon mee aan de slag. Of je het nodig hebt voor een financiering of om het voor jezelf inzichtelijk te maken – het is áltijd nuttig.
  • Financieel plaatje maken. Hoeveel denk je om te gaan zetten. Praat eens met winkeliers in de buurt waar je gaat zitten – wat zijn de drukke tijden, wanneer is het rustig, wat zijn hun ervaringen.
  • Als je daar toch bent – informeer ook eens naar hun kassasysteem. Vanaf het begin investeren in een goed kassasysteem is zeer de moeite waard. Hierdoor krijg je inzicht in allerlei essentiele cijfers. Hoeveel verkopen heb je, hoeveel verkoop je gemiddeld per klant, welke merken doen het goed qua doorverkoop, en welke niet. Dit is allemaal informatie die je straks nodig hebt om je bedrijf te managen.
  • Geschikte locatie vinden voor je winkel. Onderhandelen over de contract termijn is altijd handig – starten met een contract voor 5 jaar is nogal een belasting. Soms kan je ook flexibele huurbedragen onderhandelen, afhankelijk van je omzet de eerste jaren.
  • Als je op een B locatie gaat zitten bespaar je veel huur uit – maar dit geld zal je dan nodig hebben voor marketing, om de klanten naar je moeilijker vindbare locatie te krijgen.
  • Financieel plaatje maken van de uitgaven die je moet doen voordat je open kan. Denk aan winkelinrichting (wees hier vooral creatief met weinig geld in het begin – je kan al je euro’s maar één keer uitgeven en een nieuwe mooie kast levert niet meer omzet op dan een gave gepimpte 2e hands bijvoorbeeld). Je hebt hangers nodig (altijd duurder dan je denkt), je moet verpakkingsmateriaal hebben, zodat mensen ook rond gaan lopen met jouw winkelnaam als gratis buitenreclame.
  • En een van de belangrijkste dingen – goed licht in je winkel. Kleding komt zoveel mooier uit in een goed verlichte omgeving, en donkere hoekjes leveren gegarandeerd géén omzet op.
  • Heb je niet genoeg eigen middelen, zul je geld moeten lenen. Het makkelijkste is bij vrienden en familie, maar daar zitten ook risico’s aan voor het geval het mis gaat. Dan ben je ze kwijt, die vrienden. Je kan een aanvraag doen bij Qredits, of als je een goed netwerk hebt, kan je het ook met crowdfunding proberen. Maar het allerbeste is natuurlijk als je met eigen geld kan starten. Kinderwinkel starten

Als je dit allemaal gedaan hebt, kan je gaan nadenken over de inkoop. Hier kan je wat over lezen in de volgende post.

S18-12-LG22