3. De inkoop

Kinderwinkel beginnen – Derde stap – de inkoop

Het inkopen voor je winkel is een vak apart. Dit ga je in de loop van de tijd leren. Wij kunnen je hierbij helpen, maar het zal echt even duren voordat je dit met vertrouwen én goed doet. Kinderwinkel beginnen

Je moet er aan wennen dat je ver vooruit moet inkopen. In januari/februari is het inkoop seizoen voor de daaropvolgende winter, en in juli/augustus voor de daaropvolgende zomer.

Afhankelijk van welke merken en leveranciers je kiest, zullen je goederen binnen gaan komen vanaf begin juli voor de winter, en vanaf begin januari voor de zomer. Let op – er zijn ook leveranciers die al in december zomergoederen leveren, en in juni winterspullen!

Bepaal ook van te voren welke maten je wil gaan voeren. Ga je baby collecties opnemen? Die nemen vaak veel ruimte in, en leveren niet altijd genoeg omzet op. Je zal dan ook kraamkadootjes moeten aanbieden. Voordeel hiervan is wél dat je je klanten kan helpen van baby totdat ze uit de kindermaten gegroeid zijn.

Ga je grote maten voeren? Kijk of je winkel ook aantrekkelijk is voor tieners.

Sommige veel gemaakte fouten

  1. Alleen maar in willen kopen wat je zelf mooi vindt. Je zal hopelijk een breed spectrum aan klanten in je winkel krijgen, met verschillende smaken. Het is inderdaad het makkelijkst om een jurkje te verkopen waar je zelf dol enthousiast over bent, maar je moet dat ándere jurkje ook aan kunnen bevelen.
  2. Alleen maar de populairste merken in je winkel willen hebben. Ten eerste worden die vaak al verkocht in de winkels in de buurt, en ten tweede voegt dat niets toe aan de eigen identiteit van je winkel. Je moet een duidelijke keuze gaan maken waar jouw winkel voor staat, en welke producten en merken daarbij horen.
  3. In een keer je hele budget uitgeven, omdat je ze enthousiast bent. Als je een inkoopbedrag voor jezelf vastgesteld hebt, houd dan minstens 20-30% achter de hand. Dan kan je in het seizoen nog inspringen op trends door uit voorraad te kopen. Veel merken houden extra voorraad aan als service naar de winkeliers.

En vergeet niet – er zijn een aantal gespecialiseerde kinderkleding beurzen in binnen en buitenland. In nederland is dat in ieder geval Sunday School in Maarssen, maar daarnaast heb je ook nog de Pitti Bimbo in Florence, de Playtime in Parijs, en de CIFF in Kopenhagen. Altijd leuk om hier een keer te gaan kijken. Een weekend Parijs is nooit een straf ☺.

In de volgende blog lees je hoe je al tijdens je inkoop geld kan gaan verdienen.