5. De opening voorbereiden

Kinderkledingwinkel beginnen – 5e stap – verder voorbereiden

Een pakkende naam

Je hebt natuurlijk een naam nodig voor je winkel. Een prachtige, pakkende, aparte naam die mensen makkelijk onthouden.
Je wil niet nummer 76 zijn die ”Kleding4Kids” opent, of Kinderboutique A B of C.

Als je een leuk netwerk hebt, kun je ook proberen om via Facebook in interactie met je potentiële klanten een naam te gaan bedenken. Betrokkenheid begint dan al vroeg. Of je bent lekker eigenwijs, en bedenkt iets totaal anders. Zoals die klant van ons die haar winkel ”Pindakaas” noemde. Heerlijk! Die vergeet je nooit meer.

Bedenk ook of je denkt omzet te gaan genereren via internet. Dan wordt vindbaarheid belangrijk, en dan geldt dus weer dat een unieke naam een groot voordeel geeft. Kijk maar naar onze merknamen – als je bijvoorbeeld LoFff googlet, kom je direct bij ons uit.

Social Media

Als ondernemer kan je tegenwoordig eigenlijk niet meer zonder. We raden je dan ook aan om al in een vroeg stadium te beginnen met het opzetten van je facebook pagina, en eventueel instagram en youtube kanaal.

Je kan gaan adverteren en daar je geld aan uitgeven om volgers te krijgen, maar de vraag is nog maar wat voor kwaliteit je daarmee binnenhaalt. Je krijgt misschien ook aanbiedingen in de mail om volgers ”te kopen” – 1000 likes voor 50 euro of zo – maar dit zet echt geen zoden aan de dijk. Het staat misschien leuk voor jezelf, maar het is altijd een beetje verdacht als een pagina 10.000 volgers heeft en er vervolgens maar 3 likes komen op een post…. Beetje zielig.

Maar echte facebook fans denken graag mee. Dus vraag ze om hun mening, advies, suggesties, etc. Stel daar eventueel een tegoedbon tegenover als prijs (waarbij 2 kleine tegoedbonnen 2 mensen blij en enthousiast maken, tegenover 1 grote tegoed bon die maar één echte fan oplevert).

Wil je tips hebben over hoe je je social media effectief in kan zetten om voor je te werken? Stuur ons een mail op info@zazi-brands.com en we sturen je een zeer interessante whitepaper toe over dit onderwerp.

Inrichting

Bekijk je plannen voor de inrichting vanuit de ogen van de ouders, maar ook zeker vanuit de ogen van de kinderen die straks in je winkel komen.

Zijn er leuke onverwachtse dingen te zien en te doen voor ze? Zijn de pashokjes ruim genoeg voor ouder én kind?

Is alles een beetje kind-proof of moet je straks de hele tijd gaan opletten en roepen dat ze voorzichtig moeten zijn omdat anders je display omvalt?

Staat de kassabalie op een logisch en vriendelijk punt in de winkel? Soms kan dat een barrière zijn voor klanten om binnen te komen, als deze direct bij de ingang staat. Maar je moet ook goed zicht kunnen houden op de winkel ivm eventuele gratis-shoppers.

Hoe is het licht? We hebben al eerder genoemd dat goed licht in een winkel essentieel is, omdat de kleding daardoor zo veel mooier te zien is. Dus liever een lichtpaleis dan een ruimte met donkere hoekjes.

Hangt het niet te vol? Niets zo lastig als de gewenste maat ergens tussen uit moeten wurmen terwijl de helft op de grond valt…

Is er iets in je winkel dat uniek is? Dat is wat kinderen onthouden, en vaak ook de reden dat ze juist naar jouw winkel terug willen komen. Heel lang geleden hadden wij zelf winkels, en in één daarvan hadden we een piano staan, bij de kringloop gekocht. Dat ding was magisch voor de kids, en heeft ons heel wat blije klanten opgeleverd destijds.

Loyaliteitsprogramma

Het is verstandig om direct vanaf het begin hiermee te starten. Dat kan heel simpel, met stempelkaartjes, maar geeft wel direct aan dat jij van plan bent een band op te bouwen met je klanten, hoopt ze vaak terug te zien, en dat deze trouw beloond wordt.

Dus bereid dit voor, voordat je open gaat, en vraag iedere klant of ze hieraan deel willen nemen.

Publiciteit

Ze bestaan nog steeds, de regionale dagbladen en huis-aan-huis bladen. Dus schrijf een leuk persbericht, maak een paar leuke foto’s, stuur deze op naar de redacties en bel ze om te vragen of ze het goed ontvangen hebben, en of ze eventueel belangstelling hebben in een interview met jou, of voor een uitnodiging voor de feestelijke opening.

Het kan je zomaar een heleboel leuke gratis publiciteit opleveren!

In de volgende en laatste blog lees je een aantal praktische tips waar je aan moet denken voor je openingsdag.